Търсене в уебсайта
MUST WATCH: Най-добрите спортни документални филми някога
Блог
28.01.2021.
Блог

MUST WATCH: Най-добрите спортни документални филми някога

28.01.2021.

Вярваме, че за вас, както и за всички останали, да останете у дома през зимните вечери е станало неизбежно, с изключение на красивите дни, когато използвате времето за разходка или тренировка. Тогава защо не ги използвате по правилния начин ? Днес добавяме към нашия списък с документални филми, които трябва да гледате, ако сте любители на спорта, най-добрите спортни документални филми за всички времена. Несъмнено сте виждали някои от тях, вече сме писали за някои, но няма да навреди на актуализирането на материала. Време е да разкрием какво има в списъка ни за задължително гледане.

„Kicking & Screaming“ (1995) - най-добрата история, разказвана някога за английския футбол

 

Документален филм на BBC за английския футбол, през 6 невероятни епизода, разказва история на нацията, която има тази игра в кръвта си. Не е лесно да се намери изцяло в YouTube (показан е за последен път през 1998 г.), но можете да кажете, че по най-красивия начин илюстрира преходния футбол в Англия, през който е трябвало да премине, за да стигне до Висшата лига.

 

– esquire.com

Пълно е с невероятни видеозаписи от футболни мачове и също малко подценяван английски хумор, докато ударът е оставен за края. Говорейки за прочутата 1966 г. и Световната купа, бившият шотландски футболист Денис Лоу заключава в края на един епизод: „Играх голф в Манчестър и, напълно нетипично за Манчестър, валеше. Ние двамата бяхме на терена. Човекът, с когото играех, беше отчаян и въпреки това той ме победи. Когато се върнахме в клубната къща, всички членове бяха на прозорците. Англия спечели с 4: 2. Мислех, че е краят на света. "

 „Тайсън“ (2008) - документален филм за един от най-великите и противоречиви боксьори на всички времена

 

Този спортен документален филм говори само за един човек и, логично, само той е цитиран. Той има татуировка на Маори от лявата страна на лицето си и макар да изглежда грубо, думите, които изрича, са премерени и добре произнесени It’s, of course, Mike Tyson - a boxer who really deeply and honestly told the story of his rise to the world heavyweight champion. Това, разбира се е Майк Тайсън - боксьор, който наистина дълбоко и честно разказа историята на своето издигане до световния шампион в тежка категория.

– esquire.com

Remembering one of the greatest boxers of all time, with videos taken during the fights, still evokes incredible awe in many and is a true testament of his power, speed and skill in the ring. Припомнянето за един от най-великите боксьори на всички времена, с видеоклипове, направени по време на битките, все още поражда невероятно страхопочитание у мнозина и е истинско свидетелство за неговата сила, бързина и умения на ринга.

 

“Hoop Dreams” (1994) - история за баскетбола и мечтите

 

Това е „Citizen Kane“ в категорията на спортните документални филми. Почти всички хора, участвали в създаването му, са част от легендата днес. И наистина, по времето, когато беше създаден, той представляваше истинска иновация във формат и съдържание.

Филмовият екип прекарва пет години в Чикаго, следвайки две перспективи за баскетбол в гимназията и техните семейства, по начин, който просто не бе виждан преди. Още преди това имаше много истории за деца, които са се измъкнали от грешната тълпа и улицата благодарение на спорта, но на нито едно от тях не е разказано толкова дълбоко.

Hoop Dreams има не само емоционална, но и драматична сила. Това е история за големи мечти, жертви и любов към баскетбола, която днес не се вижда толкова често.

 

„Сена“ (2010) - великолепен документален филм за най-бързия човек от Формула 1

 

Режисьорът Асиф Кападия вдигна продуцентската летва на документални биографии, и то не само спортни, с версията си на филм за човек, познат на целия свят като Айртон Сена. Използвайки само записани материали, без допълнителни свидетелства и интервюта, той запознава публиката директно с личните и публичните моменти на пилота от Формула 1.

В същото време специален и трагичен, животът на Айртон Сена прави този филм очарователен от началото до края. Не забравяйте да го гледате.

 

"Време за победа: Реджи Милър срещу Ню Йорк Никс"

 

Какво се случва, когато мегапопулярният режисьор и запален фен на баскетбола (Спайк Лий) започва „война“ със суперзвезда от НБА като Реджи Милър е бил и все още е? Феновете на Knicks влизат в кръста, ето какво! Това е историята на баскетболист, който вкара 8 точки за 8,9 секунди, за да сложи край на финалната игра на плейофната поредица и в това, съгласете се, той е несравним!

 

 „Аз съм болт“ (2016) - историята на световно обожаваната легенда в бягането

 

Името му е известно на всички хора по света и сме сигурни, че не е пресилено да го кажем. То е уникално, точно като него - Юсейн Болт. Това е не само история за него, но и за спорта, в който е оставил незабравима следа, за родината си, за вдъхновението и мотивацията, които той разпространява с всяко свое движение. Ето защо документалният филм „Аз съм болт“ е в списъка ни за задължително гледане.

 

 

Към този списък добавяме и „Последният танц“, документален филм, който със сигурност сте гледали не веднъж, а поне пет пъти. Но, както казахме в началото, никога не е късно да актуализирате материала и да се насладите на вдъхновението, което всеки от тези документални филми ще донесе.

Cover photo credit: equire.com

Екипа на Sport Vision

Подобни статии

11.
Mar.
Актуално
Обичаш да сменяш стила си и гардеробът ти е пълен с най-различни дрехи, които съчетаваш? Ако и ти си от този тип, то със сигурност ще оцениш страхотните попа...
05.
Mar.
Бягане
В този блог Ви разкриваме какви са иновациите и предимствата на маратонките GEL-NIMBUS 26 спрямо предишните и защо ще ги обикнете от първата стъпка.
06.
Nov.
Новини
Реновираният Sport Vision Panorama Mall Pleven отново посреща всички спортни фенове