Търсене в уебсайта

Обувки и материи, почистване и поддръжка

Препоръчва:

Грижа за обувките 

Тук ще намериш няколко съвета и препоръки за поддръжката на обувките.

Следването на тези препоръки ще гарантира твоето удовлетворение от закупените обувки.

Основни съвети за поддръжката на обувки

  • Помисли преди да избереш точен модел, за какво предимно ще използваш обувките и как ще ги експлоатираш.  
  • Необходимо е да избереш правилния размер и най-подходящата форма на обувките, за да се чувстваш комфортно в тях.
  • Обувай обувките по правилния начин, често ги сменяй с други и ги използвай по начина и в средата, за които са предназначени. Избягвай намокрянето на кожените обувки, което би могло да навреди на формата и на вида на повърхностната им обработка.
  • Правилната грижа и начин на употреба удължават живота на обувките.
  • Почти всяка кожа, велур и набук са боядисани. При прекаленото изпотяване на краката или при тяхното намокряне може да последва оцветяване на чорапите. Не забравяй, че несиметричната шарка и леките разлики на повърхността са характерни за естествената кожа.

Указания за грижа и поддръжка на различните видове обувки:

Обувки с мембрана GORE-TEX®

Повърхността с мембрана се почиства с кърпа или с четка и хладка вода. Оставя се да изсъхне на стайна температура. Необходимо е да се избягва сушенето с пряк източник на топлина.

В случай че оригиналния защитен слой на обувките с GORE-TEX® се изтърка или измие, можем да го обновим със спрей за импрегнация. В никакъв случай обувки с тази мембрана да не се перят в перална машина. Това ще наруши цялостта на покритието и ще загуби свойствата си.

 

Естествена кожа

            Естествената кожа се нуждае от редовна грижа за да се предпази от измененията,  които настъпват в нейната структура в следствие на потта и външните климатични условия, които разрушават естествените мазнини в кожата и я изсушават. Сухата и не полирана кожа се напуква и лющи .

Повърхността от гладка кожа се почиства с подходяща четка, мека кърпа или влажна гъба. На пазара се предлага голямо разнообразие на продукти за обработка и поддръжка на естествена кожа, които могат да бъдат във вид на спрей, кремове или пасти, които в голямата си част съдържат восъци и консерванти. Те повлияват изключително добре на естествениата кожа, като възвръщат нейната еластичност  и образуват филм с отличен блясък  и същевременно предпазват от вода. Освежаването на кожата без излъскване може да бъде постигнато със самопочистващи емулсии.  Препоръчваме кожените обувки да се импрегнират още преди първата им употреба, за да се постигне по-добро отблъскване на водата от повърхността им, както и по-лесно почистване след това.

Кожените обувки не се перат в перална машина, защото това ще деформира обувката, кожата ще загуби своите свойства и ще се втвърди. Ако по някаква причина, обувката се намокри препоръчваме да реагирате по следния начин:  Мокрите обувки не бива да се сушат в близост или в контакт с източници на топлина! Най-подходящият начин за сушене е натъпкване с хартия и оставяне на температура около 30°C.

Препоръчваме употребата на калъпи за затворените, най-вече кожени, обувки. Те запазват формата им, изправят гънките и неутрализират неприятните миризми (важи за калъпи от естествено дърво).

При поддръжката на ежедневни обувки е препоръчително да не се прекалява с използването на пасти, понеже  при по-голямо натрупване тя започва да се пука и лющи . За цветни кожи е препоръчително да се използват подходящият цвят консерванти, които ще помогнат за възстановяването на цвета.

 

Велур и набук

При обувките велур и набук не използвайте пасти или кремове. За почистването им се изпозват четки, които не повреждат структурата им (може да намерите в магазините за обувки).  Петна и замърсявания могат да се премахнат също със специална мека гума или с гумена четка за велур и набук. Може да се минат  с мека влажна  кърпа напоена с вода и мек почистващ препарат (предназначен за велур и набук), но без да се мокрят. След почистването трябва да се оставят на проветриво място до пълното им изсушаване. За консервация на велур и  набук се използва  безцветен спрей,  специално разработен за този тип кожа, който ще фиксира повърхностният слой и ще предпазва материала от вода. Препоръчваме боядисването на тези материи да се прави от специалисти.

 

Лачена кожа

Лачената кожа е много податлива на механични повреди (одиране), на химични въздействия, на намокряне и на температури под нулата. Обикновените замърсявания и прахът се премахват само с мека суха или леко влажна  кърпа. За по-тежките замърсявания съществуват специални кремове и почистващи препарати за лачена кожа.

 

Обувки от синтетични материали и изкуствена кожа 

Изкуствените кожи не могат да бъдат възстановени, остаряват по-бързо и губят еластичиност  повече от естествените материали.  Те се почистват лесно с вода и с мека суха кърпа. Не бива да се използват обикновени кремове или емулсии за почистване и излъскване.  Като консервант се използват вакси и кремове специално за тези материали, които трябва да са на водна основа без восъци и разтворители. Редовното почистване ще забяви разпадането на пластификаторите от  повърхностният слой.

Вътрешната част също се нужда е от редовни грижи, като подмяна и почиставне на стелките. На пазара има много и различни видове стелки, които спомагат за запазвене на комфорта и свежестта в обувката. Може да използвате капсули или спрейове  за ароматизиране на вътрешната част.

 

Текстилни обувки

Лесните за почистване текстилени обувки,  до голяма степен зависят от материалите от които са направени. Материалите могат да бъдат синтетични, памучни или памучни със синтетични  влакна.

За почистване на текстилени обувки преди всичко трябва се използва подходяща четка  за изчеткаване, след което се ползва мека кърпа или гъба напоена с вода и мек почистващ препарат. Обувките от текстил не бива да се перат в перални машини и в  никакъв случай не трябва да бъдът накисвани. Това може да доведе до обезцветяване или отлепяне . Обувките трябва да се сушат в добре проветриво място и далеч от източници на топлина. Най-подходящият начин за сушене е натъпкване с хартия и оставяне на температура около 30°C.

 

Важно!!!

Кожените, текстилните и обувките от синтетични материали не са водоустойчиви! Мокрите обувки не бива да се сушат в близост или в контакт с източници на топлина! Най-подходящият начин за сушене е натъпкване с хартия и оставяне на температура около 30°C.

Следвайте пиктограмите  за вида на метериала и съобразете начина на почистване с него.

Преди всяко използване на почистващи или импрегниращи препарати трябва да се провери, дали този препарат е подходящ за специфичния вид обувки. Спазвай указанията на производителите на препарати.

 

Грижа за материалите

Всеки продукт е създаден от специфичен материал. Всеки един материал се нуждае от различна грижа, която да предотврати неговата повреда и да удължи живота на продукта.

ПАМУК – CO

Памукът е един от най-често избираните естествени материали. Той се отличава със своята издръжливост. Памучните материи се оцветяват лесно и може да се избелват. От друга гледна точка не са много еластични, бързо се мачкат и не поддържат топлината. Никой друг материал обаче не е толкова издръжлив и устойчив на многократни изпирания в пералня. Памукът може да се пере при температура до 95 °C.

 

Оцветеният памук е най-добре да се пере при температура до 60 °C и с перилен препарат за цветно облекло, за да не избледнее. Необходимо е да спазваме указанията на етикета на продукта за правилната грижа на материите. Памукът може да се суши в сушилня, но ако продуктът е създаден от смес, която само съдържа памук, трябва да провериш етикета. Правилното гладене изисква повече топлина и пара (степен 3). Препоръчително е да се глади вътрешната страна на продуктите от памучни материи.

 

МАТЕРИИ С МЕМБРАНА 

Материите с мембрана се наричат функционални или клима материи. В повечето случаи се състоят от функционални влакна в няколко слоя, които изискват специална грижа. Неправилното пране, сушене или гладене може да унищожи влакната и да повреди функцията на облеклото. Материите с мембрана се използват предимно за създаване на спортно облекло и облекло за свободното време. Те позволяват на кожата да диша, което прави носенето на дрехите по-приятно при всякакви климатични условия.

Материите с мембрана могат да се перат при температури до 40 °C със специален течен перилен препарат и със специална програма Outdoor или Sport. При прането не се използва омекотител, защото той може да повреди функциите на мембраната. Изключително важно е материите да са добре изплакнати, за да функционират правилно. Изцеждането на ръка за кратко време е допустимо. И най-чувствителните материи от тази категория мога да се сушат в сушилня. Необходимо е да предпазиш материите с мембрана от механични повреди (скъсване или одиране), за да запазиш функционалността им.

 

ПОЛИЕСТЕР – PL 

Полиестерът трябва да се пере при температура до 60 °C, за да не се намачка. Изкуствените влакна се наелектризират. Впоследствие облеклото се залепва за кожата и създава неприятно чувство при носене. Можеш да избегнеш това с използването на омекотител. Сушенето в сушилня се осъществява със специалната програма за синтетични материи. Лесно можеш да изцедиш полиестерното облекло на ръка. Просто го завий в хавлия и го изцеди с нея. Останалата влага се изпарява чрез закачане на закачалка или на простор.

 

ПОЛИАМИД - PA и ПОЛИАКРИЛ- PC 

Тези материали трябва да се перат при температури до 60 °C. Изкуствените материи се наелектризират. Това може да се избегне с използването на омекотител. Сушенето в сушилня се осъществява със специалната програма за синтетични материи. Можеш и да изцедиш облеклото на ръка от тези материи като го увиеш в хавлия.

 

ПОЛИУРЕТАН – PU 

Създаден е от еластомерни влакна, които са важна част от всеки еластичен материал. Полиуретанът е много издръжлив, почти не се намачква и запазва цветовете си.

 

МРЕЖЕСТ ПОЛИЕСТЕР

Много е чувствителен на високи температури, затова е подходящо да се пере в студена вода и да се глади при ниски температури от вътрешна страна. Мрежестият полиестер е много издръжлив, не се намачква и запазва цветовете си. Лесно се наелектризира и много лесно се запалва.

 

ФРОТЕ 

Продуктите от фроте абсорбират много добре влагата. Препоръчваме прането им при температури до 60 °C. Първото пране трябва е да точно при температура 60 °C, при която леко пускат боя. Малкото количество фроте дрехи в пералнята може да „пуска влакна“, затова препоръчваме прането на по-голямо количество наведнъж. Продуктите от фроте се втвърдяват при сушене върху простора, но това може да се избегне чрез използването на сушилня. Не се препоръчва използването на омекотители при пране, защото могат да унищожат абсорбиращите качества на материала.

 

ЕЛАСТАН – EL 

Еластанът е една от най-важните части в спортното облекло. Повечето материи, от които са създадени банските, съдържат 80 % полиамид и 20 % еластан. Еластанът повишава еластичността на материала. Той е създаден от синтетични влакна, които са много еластични. Те са по-здрави и издръжливи от гумените влакна. В Северна Америка еластанът се нарича Spandex. Най-известната марка, под която повечето хора познават еластана, е Lycra. Можеш да срещнеш еластана под различни названия като Dorlastan, Elaspan, Linel и други. Той трябва да се пере в студена вода и да се глади при ниски температури от вътрешна страна. Този материал е много издръжлив, почти не се намачква и запазва цветовете си.

 

ВЪЛНА – WO 

Вълната поддържа много добре топлината, затова се използва за създаването на пуловери и друго зимно облекло, като шалове. Подходящо е да се пере при ниски температури. Облеклото от вълна съхне най-добре след изцеждане на ръка и поставяне върху суха кърпа. Гладенето на това облекло трябва да е при ниски температури. Пуловерите с по-груба вълнена повърхност могат отново да станат гладки. Достатъчно е да ги сложиш в найлонова торбичка и да я пъхнеш във фризера за няколко минути.

 

ЛЕН – LI 

Ленът се отличава с издръжливостта си и запазването на цветовете си. Той трудно се цапа и не абсорбира неприятни миризми. За съжаление се намачква много лесно. Пере се винаги на ръка при ниска температура на водата. Белите и избелените дрехи от лен могат да се перат в пералня при температура до 60 °C. Цветните дрехи от лен могат се перат с подходящи перилни препарати без белина и при температура до 40 °C. Ленът съхне най-лесно на простора. Препоръчително е да се глади от вътрешна страна, защото иначе материята може да стане по-лъскава. Лъскавите места могат да бъдат премахнати с поставяне на влажна текстилна материя върху мястото и изглаждане.

 

КОЖА 

Естествената кожа изисква специална грижа. Всеки различен вид кожа изисква различна поддръжка. Препоръчително е да използваш препарат за почистване върху скрито място при първия опит (където кожата не се вижда). Почиства се с разтвора и влажна кърпа. Не бива да се използват никакви разтворители. Кожата се суши върху закачалка при стайна температура (не на слънце). Коженото облекло не се прибира мокро в гардероба (в противен случай се образува мухъл). Може да се глади с ниска температура (степен 1) от вътрешна страна или през копринена хартия или суха текстилна материя. Необходимо е да избягваш парата при гладене.

 

ПУХ 

Пухът е по-обемен от другите термоизолационни материали. Той много добре задържа и изолира топлината. Поради тези качества се използва като пълнеж в зимните якета и спалните чували. Продуктите с пух се нуждаят от често почистване, за да останат обемни. Прането в пералня и сушенето в сушилня е позволено, но единствено със специална програма. Препоръчително е да сложиш 3 топки за тенис в пералнята преди всяко пране на дрехи с пух. Те помагат за по-доброто изпиране на пуха и перата. За сушенето извън сушилня се препоръчва оставянето на продукта в хоризонтална поза.

 

ВИСКОЗА – VI 

 Вискозата се пере единствено в студена вода и се глади при ниски температури без пара. Тя не бива да се изцежда на ръка, защото в противен случай губи формата си. Като цяло запазва цветовете си и е много мека на допир. Недостатъците ѝ са фактите, че лесно пламва и още по-лесно се наелектризира.

 

НАЙЛОН 

Найлонът е много чувствителен на високи температури, затова е необходимо да се пере в студена вода и да се глади при ниски температури от вътрешна страна. Той е много издръжлив, не се намачква и запазва цветовете си. Лесно се наелектризира и е лесен за запалване.

 

МАТЕРИИ ЗА БАНСКИ 

Материите за бански са в повечето случаи създадени от 80% полиамид и 20% еластан. Съдържанието в проценти показва колко е еластична и здрава материята. Колкото повече полиамид съдържа, толкова по-здрава е. По-голямото съдържание на еластан пък я прави по-еластична. Всяка една от тези материи е с различно съдържание и трябва да се поддържа по-различен начин.

 

КОПРИНА 

Коприната е естествена материя, която се отличава с лъскавия си оттенък, лекотата и гладката си повърхност. Прането в пералня е позволено, но единствено със специална програма. Може да се суши в сушилня. Ако избереш програмата за коприна, топлият въздух освобождава влакната на коприната и не позволява на материята да се намачка. Коприната е много чувствителна на високи температури, затова препоръчваме гладенето ѝ в леко мокро състояние от вътрешна страна и с подходящата степен на ютията (степен 1).

 

ПОПЛИН 

Поплинът се използва най-вече за изработката на якета, палта, панталони, рокли и ризи. Той е по-гъст и по-лъскав от памучната материя, но е също толкова издръжлив. Махането на петна от поплина е като при памука. Необходимо е да не е прашен преди да започне премахвнето на петното, за да не останат следи от него. 

 

СМЕСЕНИ МАТЕРИИ 

Класическите смесени материи са създадени от памук и синтетични влакна. Микровлакната са също смес от различни материи. За тяхното пране се препоръчва най-вече избора на правилен перилен препарат. Програмата за пране на пералнята се избира според най-чувствителната материя в сместа на продукта.

 

СИМВОЛИ ЗА ПОДДРЪЖКА

Тези символи се намират на етикета на всяко облекло. Правилното следване на указанията на производителя помага за удължаването на живота на продукта и предотвратява неговата повреда.