Търсене в уебсайта
ТУРИЗЪМ: ЗА ПО-ЗДРАВОСЛОВЕН И ПО-ЩАСТЛИВ ЖИВОТ НА ОТКРИТО
Блог
01.12.2022.
Блог

ТУРИЗЪМ: ЗА ПО-ЗДРАВОСЛОВЕН И ПО-ЩАСТЛИВ ЖИВОТ НА ОТКРИТО

01.12.2022.

Списъкът с причини да се впуснете в приключението, наречено туризъм, е безкраен. Независимо дали става дума за леки разходки, по-предизвикателни изкачвания или алпинизъм, той е фантастичен начин за изграждане на сила, подобряване на физическата форма и грижа за психическото здраве. Можете да избирате маршрута, темпото и продължителността според нивото на физическата си подготовка и целите си, за да изградите постепенно солидна основа от сила и издръжливост. Днес силната имунна система е по-важна от всякога, а пешеходният туризъм може да укрепи естествената способност на тялото ви да се бори с болестите.

Независимо дали сте начинаещ или опитен планинар, любител на природата от ранна възраст или човек, който се е обърнал към нея едва когато натовареното и хаотично ежедневие го е принудило, ползите от това да се наслаждавате на природата и нейните предимства са неизмерими. Можете да ги усетите още с първата глътка остър планински въздух, а след първата разходка пред вас ще се отвори цял един нов свят. Прекарването на време на открито ще събуди чувство, което ще ви накара да се замислите какво сте чакали! Но не се притеснявайте, пешеходният туризъм е занимание за хора от всички възрасти, така че не се изненадвайте, когато видите жизнени и весели възрастни хора на пътеката, които се наслаждават на многото километри и изкачвания. Ползите от пешеходния туризъм са многобройни и по-долу ще изброим само някои от тях.

1. ПОДОБРЯВАНЕ НА ЗДРАВЕТО НА СЪРДЕЧНОСЪДОВАТА СИСТЕМА

Заболяванията, свързани със съвременния начин на живот, които са резултат от липсата на физическа активност, стреса и небалансираното хранене, включват затлъстяване, хипертония, сърдечносъдови заболявания и диабет. Подобряването на сърдечносъдовото здраве не само ще намали риска от развитие на тези заболявания, но и ще ви накара да се чувствате и да изглеждате по-млади. Дори лекият пешеходен туризъм може да повиши сърдечния ви ритъм до умерено ниво, което помага за подобряване на аеробната физическа форма и издръжливостта. С течение на времето тялото ви се адаптира към новите нива на физическа подготовка, така че можете да правите по-дълги, по-бързи и по-тежки походи, без да се чувствате уморени или задъхани.

2. УВЕЛИЧАВАНЕ НА КОСТНАТА ПЛЪТНОСТ 

Костната плътност и мускулният тонус намаляват след 30-годишна възраст. Един от най-добрите начини да забавите този процес е да правите физически упражнения. Остеопорозата е заболяване на днешния ден, което засяга и двата пола, и освен здравословното хранене, пълно с калций, физическата активност също играе важна роля в превенцията. Колкото повече аеробна активност и силови тренировки, толкова по-добре за костите ви. Въпреки това, за да бъдат тези дейности ефективни за увеличаване на костната плътност, те трябва да се извършват на умерено до високо ниво. Разбира се, походът по стръмна пътека е по-полезен от спокойната разходка из долината.

3. ЗАГУБА НА ТЕГЛО

Пешеходният туризъм с умерено темпо е отличен и естествен начин за постепенно намаляване на теглото. Изгарянето на калории зависи от фактори като интензивност, темпо, ниво на физическа подготовка, възраст и телесно тегло. Ако целта ви е отслабване, избирайте по-взискателни маршрути с изкачване, за да изгорите възможно най-много калории. Природата ви мотивира, удовлетворява, събужда страст у вас и отслабването остава на второ място, въпреки че тялото ви се преобразява и сте напълно удовлетворени от резултатите.

4. ПОДОБРЯВАНЕ НА БАЛАНСА

Докато вървите по пътеката, с подходящи туристически обувки, краката и основните мускули са постоянно ангажирани, за да осигурят стабилност и равновесие върху неравен терен. Тези мускули укрепват с течение на времето, а с това се подобрява и равновесието. Освен това пешеходният туризъм спомага за повишаване на проприоцепцията - осъзнаването от ума на положението и движението на тялото спрямо заобикалящата го среда. С напредването на възрастта е много важно да работим за равновесието.

5. УКРЕПВАНЕ НА МУСКУЛИТЕ

В допълнение към мускулите на краката, туризмът укрепва и други мускули на тялото, включително ръцете и гърба. Всъщност можем да кажем, че по време на тези видове разходки се ангажират всички мускулни групи. Ходенето нагоре ангажира седалищните мускули, квадрицепсите, подколенните сухожилия и прасците, докато ходенето надолу ангажира бедрата, глезените и ядрото. Мускулите на ръцете и гърба могат да бъдат укрепени чрез използване на туристически тояги или носене на туристическа раница, затова е добре да изберете качествена туристическа екипировка.

6. НАМАЛЯВАНЕ НА СТРЕСА

Стресът и психичните заболявания като тревожност и депресия за съжаление са се превърнали в част от ежедневието на много хора. Прекарването на време сред природата може да ни помогне да се върнем към настоящия момент и да събуди така желаното чувство на спокойствие. Комбинацията от физическа активност и наслаждаване на природата, с чист въздух и позитивна среда може да ви доведе до състояние на баланс и спокойствие. Пешеходният туризъм може да не реши проблемите ви, но може да ви укрепи и да ви подготви да се справяте по-лесно с ежедневните предизвикателства. 

7. СОЦИАЛИЗИРАНЕ 

Туризмът е чудесен начин да обогатите социалния си живот. Ако искате да се занимавате с този вид дейност сами, бързо ще намерите приятели и съмишленици, с които всеки километър по пътеката ще бъде лесен. Ще се смеете много, ще научите много и ще осъзнаете, че работата в екип е ключът към преодоляването и на най-трудните препятствия.

Помислете какво ви мотивира. Намаляване на теглото, намаляване на стреса, физическо здраве, общуване, любов към природата или комбинация от всичко изброено? Като имате предвид целта, която сте си поставили, изберете вида на похода и темпото. Това, което можем да ви обещаем, е, че освен желаната цел, ще получите и много повече. Природата може да ни предложи толкова много и от нас зависи да го приемем с цялото си сърце. В разнообразния асортимент от обувки, дрехи и екипировка за разходки на открито в нашите магазини и в интернет магазина ще намерите чудесен съюзник на пътеката. Готови ли сте за предизвикателство?

Екипът на Sport Vision

Подобни статии

11.
Mar.
Актуално
Обичаш да сменяш стила си и гардеробът ти е пълен с най-различни дрехи, които съчетаваш? Ако и ти си от този тип, то със сигурност ще оцениш страхотните попа...
05.
Mar.
Бягане
В този блог Ви разкриваме какви са иновациите и предимствата на маратонките GEL-NIMBUS 26 спрямо предишните и защо ще ги обикнете от първата стъпка.
06.
Nov.
Новини
Реновираният Sport Vision Panorama Mall Pleven отново посреща всички спортни фенове