Търсене в уебсайта
РЪКОВОДСТВО ЗА НАЧИНАЕЩИ: КАКВО И КАК ДА ОПАКОВАМЕ В РАНИЦАТА ЗА ДЕЙНОСТИ НА ОТКРИТО
Блог
07.12.2022.
Блог

РЪКОВОДСТВО ЗА НАЧИНАЕЩИ: КАКВО И КАК ДА ОПАКОВАМЕ В РАНИЦАТА ЗА ДЕЙНОСТИ НА ОТКРИТО

07.12.2022.

Когато решите да излезете от зоната си на комфорт и да се запознаете с природата в пълния ѝ блясък, възникват практически въпроси. Един от тях е какво да опаковате в раницата си за разходки на открито. Въпросът е не само какво да опаковате, но и как. За любителите туристи тази част от работата ще се стори доста проста, затова в началото могат да допуснат грешки, които евентуално да усложнят малко приключението им. За да избегнете това, по-долу са дадени инструкции за това какво трябва да опаковате и в какъв ред, така че да имате всичко под ръка, но без излишно натоварване.

ИЗБОР НА РАНИЦА

Изберете раница за разходки на открито в зависимост от това дали ще се отправите на полудневен, еднодневен или многодневен поход. В допълнение към качеството на раницата, размерът и капацитетът също са важни. Ако става въпрос за по-кратък маршрут, напр. полудневен преход, раница с вместимост 15-20 литра ще бъде достатъчна. За целодневен преход идеална е раница с вместимост 35 литра, а за многодневен поход ви е необходима по-голяма раница, с вместимост между 35 и 60 литра.

ОПАКОВАНЕ СПОРЕД ТЕГЛОТО И ЧЕСТОТАТА НА ИЗПОЛЗВАНЕ

Небрежното опаковане може да го направи неудобно и да ви изкара от равновесие, а това определено не ви се иска. Основното правило е да опаковате според теглото на предметите и честотата на използването им. Така че това, което планирате да изваждате често от раницата си, трябва да е най-отгоре. По същия начин по-леките предмети трябва да се поставят отгоре, докато по-тежките е добре да са в средата, на гърба ви, защото тежестта се прехвърля на бедрата, което създава добър баланс. Вземете предвид, че теглото на самата раница не надвишава 1/4 до 1/3 от телесното ви тегло. По-долу е дадено обяснение за всеки от изброените елементи.

В зависимост от това дали планирате да пренощувате на открито, или просто да отидете на еднодневен поход, в списъка ви трябва да присъстват следните елементи:


Ако планирате да спите на открито, това са основни елементи и трябва да бъдат в долната част на раницата ви, тъй като със сигурност няма да ви трябват, преди да стигнете дестинацията си. Можете също така да носите подложката, прикрепена към раницата, като в този случай тя трябва да бъде навита на руло и поставена хоризонтално.


Запаси от храна и вода - тези предмети се опаковат в средата. Винаги е добре да имате запаси от храна и вода, дори и да е само за един ден. Ако планирате да пренощувате, не забравяйте горелка и прибори за готвене. Винаги е удобно да поставите бутилка с вода или термос в някой от страничните джобове, важно е да ви е под ръка!


Допълнително облекло - дори ако отивате само на няколкочасова разходка, допълнителните дрехи са много полезни. Допълнителен слой дрехи, ако стане студено, резервен чифт чорапи, ако се намокрите, допълнително активно облекло, както и дъждобран в случай на дъжд. Този тип дрехи обикновено са тънки и леки, така че са лесни за опаковане и заемат малко място. Тази част се опакова близо до върха.


Предмети за лична хигиена - ако оставате да нощувате, ще ви трябват няколко предмета като четка за зъби, паста за зъби, сапун и гел за дезинфекция. Също така малка кърпа, тоалетна хартия и мокри кърпички. Трябва да вземете със себе си слънцезащитен крем с висок SPF. 


Аптечка за първа помощ - в нея трябва да има всичко, което може да ви е необходимо в случай на инцидент. Лепенки с различни размери, бинт, дезинфектант, антибиотичен крем, противоалергично лекарство, пинсета, ножица, болкоуспокояващи, крем против ухапване от насекоми, както и някакъв репелент.


Най-отгоре, в допълнение към личната хигиена и за аптечката, можете да опаковате и шапка или кепе, ръкавици, слънчеви очила.
В горния джоб опаковайте телефона си, ключовете, парите, документите и други дребни вещи.

ДОПЪЛНИТЕЛНО ПРОСТРАНСТВО ЗА ОПАКОВАНЕ

Раниците са известни с многобройните си външни джобове, отделения и кукички и нашият съвет е да се възползвате максимално от тях.
Страничните джобове, обикновено изработени от мрежа, са идеални за бутилки с вода. По-опитните туристи носят т.нар. воден мехур, който побира доста, така че сте добре за известно време. В джобовете си можете да опаковате и енергийни блокчета, ядки и други видове закуски, които бързо и лесно ще ви доставят необходимата енергия. Компас, GPS, челна лампа и фенерче, туристически нож, кибрит или запалка също са предмети, които трябва да имате под ръка, така че би било добре да ги опаковате в джобовете. Туристическите тояги, въжетата за катерене и секирата могат да бъдат опаковани на раницата, с помощта на примки, които вече са поставени на раницата.
Накрая, но не на последно място, са торбите за боклук. Винаги ги носете със себе си, за да изхвърлите боклука си и да го занесете до най-близкото сметище.

Tъй като съвременните технологии са заменили добрата стара хартиена карта, използвайте ги максимално. Освен приложението Google Maps, което дава възможност да изтеглите карта и да я използвате дори когато нямате достъп до интернет, има и много други, които ще ви помогнат и ще направят всеки маршрут по-интересен. Едно от любимите ни приложения е AllTrails. Също така приложението Gaia GPS е чудесно. От само себе си се разбира обаче, че трябва да се подготвите предварително, така че тези приложения ще бъдат само допълнителна подкрепа.

Изборът на добра раница за преходи на открито е от голямо значение и е важно да я адаптирате към себе си и своите нужди. В нашите магазини и в интернет магазина ще намерите голям избор от раници на марки, специализирани в спортни дейности на открито. Бъдете търпеливи и избирайте разумно.

Подобни статии

11.
Mar.
Актуално
Обичаш да сменяш стила си и гардеробът ти е пълен с най-различни дрехи, които съчетаваш? Ако и ти си от този тип, то със сигурност ще оцениш страхотните попа...
05.
Mar.
Бягане
В този блог Ви разкриваме какви са иновациите и предимствата на маратонките GEL-NIMBUS 26 спрямо предишните и защо ще ги обикнете от първата стъпка.
06.
Nov.
Новини
Реновираният Sport Vision Panorama Mall Pleven отново посреща всички спортни фенове