Търсене в уебсайта
ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ОТ СВЕТА НА ФИТНЕСА
Lifestyle
15.04.2020.
Lifestyle

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ ОТ СВЕТА НА ФИТНЕСА

15.04.2020.

Учени, изследващи ефектите на физическата активност върху здравето на човека, изтъкват факта, че няма биологическа или психическа функция на организма, която да не се влияе положително от физическа активност. Отделяйки малко от нашето време и правейки усилие да избегнем пържени храни, ние инвестираме в себе си и със сигурност няма да мине дълго, докато тази инвестиция започне да се отплаща.

Представяме интересни факти, които допълнително ще ви мотивират да полагате повече грижи за тялото си и да пазите здравето си.

  1. Според едно от последите изследвания на World Health Organisation са нужни около 150 минути физическа активност на седмица, за да започнем да виждаме ефекта от тренировките.
  2. Сутринта е най-доброто време за тренировка, ако искаме да отслабнем. Гликогенните запаси на тялото са най-малко през сутринта. Това прави процеса по изгаряне на мазнините много по-бърз.
  3. Кафето е едно от най-добрите напитки за преди тренировка. Доказано е, че кафето ускорява изгарянето на мазнини.
  4. Проучване, изследвало над 60 000 възрастни хора, открива, че преждевременната смърт е 30% по-малко вероятна при тези, които тренират редовно.  

  1. Силовите тренировки са най-добрият метод за изгаряне на мазнини. Основната причина за това е включването на много мускулни групи в упражненията и високите нива на изразходване на калории – много повече от кардио тренировките.
  2. Ако съществуваше упражнение, което да активира цялата мускулатура на човек, всеки можеше да вдигне 22500кг.
  3. Научно изследване е доказало, че е достатъчно да правим само тренировки с висок интензитет, по две минути, три пъти в седмицата, за да подобрим физическата си форма. Това, обаче, предполага максимален кислороден прием и лактантна толерантност.
  4. По време на тренировка, ако се фокусирате изцяло върху упражнението, увеличавате ефикасността и резултата от него с 25%. Избягвайте да говорите или да използвате мобилния си телефон, докато сте в тренировка.

  1. Стретчингът е най-добрият начин да завършите тренировката. Колкото по-голяма е амплитудата на движенията, толкова повече енергия се натрупва в мускулите. Това ще ви накара да се почувствате по-силни след тренировката.
  2. Периодът на възстановяване след тренировка на малка мускулна група, като бицепсите, е 24 часа. Мускулите на краката, например, се нуждаят от 72 часа.

По време на тренировка, много промени се случват в тялото. Някои от тях са напълно естествени и лесно забележими.

  1. Защо бузите ни почервеняват по време на тренировка? По време на интензивни тренировки, капилярите се разширяват и причиняват червения цвят на кожата. Червенината по бузите трябва да изчезне след като пулсът се възстанови към нормалния си ритъм. За да ускорите процеса, можете да изплакнете лицето си със студена вода.
  2. Добрата тренировка е като посещение в салон за красота. Физическата активност значително подобрява кръвообращението. Тялото консумира повече кислород, което стимулира създаването на колаген в кожните клетки. Също така, кардиото ускорява възстановителните свойства на кожата, което означава, че редовните тренировки могат да заменят спа процедурите.

  1. Защо е важно да свалите грима си преди тренировка? По време на кардио тренировки, потта е напълно нормална реакция на тялото. Порите на кожата се отварят и козметичните продукти и прахта можат да ги затворят отново. Това е причината да съществуват специални дрехи за тренировка. Те са направени от синтетични материали, които не задържат влагата и помагат на кожата да “диша’. Естествените материали не са подходящи за тези цели, защото позволяват на бактериите да се размножават по-лесно.  

Много важно е, в допълнение към изгарянето на повече калории, да обърнете достатъчно внимание на диетата ви.

Можете да намерите и поръчате уреди и екипировка за тренировки от нашия онлайн магазин.

Екипът на Спорт Вижън