Търсене в уебсайта
ШЕСТ ПРИЧИНИ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ УМОРЕНИ
Актуално
07.12.2021.
Актуално

ШЕСТ ПРИЧИНИ ДА СЕ ЧУВСТВАТЕ УМОРЕНИ

07.12.2021.

Чувствате ли се уморени, летаргични, сякаш нямате достатъчно енергия за всички ежедневни дейности? Умората може да бъде аларма за анемия, хормонален дисбаланс или друг медицински проблем. Най-често обаче това е резултат от нездравословни навици, които могат лесно да бъдат коригирани.

Чувството на умора може да ви задържи. Купихте си нови маратонки, но отлагате да отидете на пистата? Имате раница за туризъм, но прекарвате уикендите си на дивана? Справете се с умората, не позволявайте да развали плановете ви!

Ето някои от най-честите причини, поради които може да се чувствате постоянно уморени, както и полезни съвети как да си върнете жизнената енергия.

УМОРЕНИ СТЕ, ЗАЩОТО НЯМАТЕ РЕДОВЕН СЪН

Когато сме уморени, първо си мислим, че сме лишени от сън. Има истина в това, но със сигурност не се нуждаем от твърде много сън, за да си починем.

Ако сме постоянно лишени от сън, по-често посягаме към храна, особено захари, кофеин и сладки напитки, които само моментално повишават енергията ни. Така попадаме в капана и има възможност изведнъж да качим нежелани килограми.

Здравият възрастен се нуждае от между седем и девет часа непрекъснат сън.

Добрият сън носи бързо възстановяване на тялото, по-бърз метаболизъм, по-добро настроение и спокойствие. Само броят на часовете за сън обаче не е достатъчен, за да си починем. Важно е да си лягаме в същото време и преди полунощ. Експертите казват, че тогава тялото ни се регенерира най-добре и се изпълва с жизнена енергия, която пряко влияе върху качеството на живот.

Така че спете редовно, достатъчно дълго и позволете на тялото си да си почине и определено ще се отплати отново и отново. Направете план за сън. В началото със сигурност ще е трудно, докато организмът свикне. Дайте време и бъдете търпеливи - корекцията може да отнеме до две седмици.

УМОРЕНИ СТЕ, ЗАЩОТО НЕ СЕ ХРАНИТЕ ПРАВИЛНО

Не ядете редовно? Гладни сте поради липса на време, твърде много работа и консумирате само кафе сутрин? Опитвате ли се да задоволите глада си с блокче шоколад, сода или лека закуска? Вярвате или не, подобни навици съсипват тялото ви. Нивото на захарта в тялото ни се покачва със скорост на светлината, панкреасът отделя инсулин в големи количества и след кратко време се завръща усещането за летаргия и необходимостта от „зареждане“ с нова енергия.

Простите въглехидрати са празни калории. Те моментално влияят на хормона на щастието и енергийния прилив, който усещаме, но много бързо всичко изчезва, а умората се връща двойно. Ето защо трябва да се храните редовно.

Винаги имайте под ръка здравословни закуски, като ядки, пресни плодове или моркови, алабаш и ябълки. Тези видове закуски ще ви наситят и ще обновят енергията ви. Ще се почувствате сити в дългосрочен план.

Не прекалявайте с кафето, което също мигновено носи прилив на адреналин и необходимата енергия.

Изследванията показват, че бананите или бобовите растения също влияят на сънливостта ни, така че консумацията им се препоръчва следобед.

Направете план за хранене. Пригответе лека закуска у дома и я носете със себе си. Не посягайте към моментна енергия!

ЧУВСТВАТЕ СЕ УМОРЕНИ, ЗАЩОТО НЕ ПИЕТЕ ДОСТАТЪЧНО ВОДА

Ежедневни главоболия, изтощение и мързел често са резултат от недостатъчен прием на течности. Без достатъчно вода е невъзможно да постигнете всяка цел, която си поставяте ежедневно, гладко и без препятствия. Водата е най-добрият енергиен двигател за нашето тяло. Пийте на малки глътки, малко по малко и през целия ден. Ако тялото ни не получава достатъчно вода, метаболизмът се забавя и ние ставаме мудни, мързеливи и уморени.

Така че, пийте вода, яжте храни с високо съдържание на вода, особено през по-топлите дни. Вземете практични бутилки за вода, които можете да пълните навсякъде и по всяко време. Скоро ще разберете, че водата носи голямо количество енергия в ежедневието ни.

ЧУВСТВАТЕ СЕ УМОРЕНИ, ЗАЩОТО НЕ ТРЕНИРАТЕ ДОСТАТЪЧНО

Когато сме уморени, трябва да легнем, да подремнем, да гледаме филм или телевизионно предаване. Лежането обаче не е най-добрият начин да се отпуснете и да обновите енергийните си източници. Повишаваме енергията си, като се движим и тренираме.

Тренировката ускорява сърдечния ритъм, стартира метаболизма, увеличава мускулната маса и ни помага да имаме по-добър и дълбок сън. Ползите от упражненията са неизмерими и само 30 минути на ден са достатъчни. Опитай!

Можете също да намерите предложения за обучение в секцията на блога на нашия уебсайт.

ЧУВСТВАТЕ СЕ УМОРЕНИ, ЗАЩОТО НЕ ПРЕКРВАТЕ ДОСТАТЪЧНО ВРЕМЕ НА ВЪН

Слънчевата светлина е безкраен източник на енергия и движеща сила. Слънцето ни дава витамин D и той влияе на нашето настроение и цялостно здраве.

Не позволявайте на дъждовните есенни дни и по-ранния залез да ви обезкуражават. Опитайте се да прекарвате достатъчно време на въздух всеки ден. Леката разходка или тренировка на открито носи много ползи. Моделите, предназначени за дейности на открито, ще ви насърчат да излезете навън, дори ако е мокро и студено.

ИЗБЯГВАЙТЕ СТРЕСА

Този съвет звучи като мисия невъзможна. Въпреки това, ако положите усилия, всичко е възможно. Ежедневният стрес ни влияе. Това ни прави мрачни и изтощени.

Научете се да не приемате всичко присърце. Научете се да приемате лоши новини или провал. Не приемайте всичко твърде лично. Избягвайте стреса. Прекарвайте свободното си време с приятели и семейство. Направете малки глезотии и си позволете да се отпуснете напълно.

Умората не е случайна. Това е мрежа от лоши навици. Така че давай с пълна пара в борбата с изтощението и лошите навици. Ще се почувствате по-добре, ще изглеждате по-добре и ще излъчвате изцяло нова енергия. Всичко, което правите за себе си, ще ви се отплати.

Есента е подходящото време за нови решения и нови планове! Разгледайте новата ни есенна колекция и изберете артикули, които ще ви вдъхновят да станете от дивана и да започнете своята „битка“ с умората.

Екип на Sport Vision

Подобни статии

11.
Mar.
Актуално
Обичаш да сменяш стила си и гардеробът ти е пълен с най-различни дрехи, които съчетаваш? Ако и ти си от този тип, то със сигурност ще оцениш страхотните попа...
05.
Jan.
Актуално
Спортните решения са едни от най-честите в списъка с цели, които планираме да постигнем през Новата година.
18.
Jul.
Актуално
Ако упражненията са неизменна част от вашето ежедневие, вярваме, че и това лято няма да пропуснете.
21.
Jun.
Актуално
Представяме Ви първата итерация на модела GEL-NIMBUS, маратонки Asics Gel-Nimbus 24 с иновативна технология на междинната подметка, която ще промени въз...
12.
Apr.
Актуално
Пролетта пристигна с наситените си цветове, въздухът ухае на ново начало, ръкавите се скъсиха, слънчевите очила изплуваха от чантите и всяка стъпка стана по-...