Търсене в уебсайта
Опитните скиори знаят: Как да изберем правилното скиорско облекло?
Опитните скиори знаят: Как да изберем правилното скиорско облекло?
На открито
22.12.2022.
На открито

Опитните скиори знаят: Как да изберем правилното скиорско облекло?

22.12.2022.

Когато става въпрос за дейности на открито, последното нещо, което искате, е да сте навън при минусови температури в студени и мокри дрехи. Почитателите на зимните спортове знаят много добре, че с правилно подбрана екипировка карането на ски е истинско удоволствие за духа и тялото. Добрата ски екипировка се свежда до две неща: наслояване и функционалност. Днес има наистина богат избор на облекло и обувки, както и на ски екипировка, така че възниква въпросът какво да облечете, за да останете сухи и топли, така че да можете да се съсредоточите върху най-важното - забавлението и радостта.

ОСНОВНО ПРАВИЛО ЗА ВСИЧКИ СКИОРИ - ОБЛИЧАЙТЕ СЕ НА СЛОЕВЕ

Обличането на няколко тънки слоя помага за задържането на топлия въздух близо до кожата и е много по-добър вариант от носенето на едно дебело яке с пера. Необходими са ви три слоя и всеки от тях има своя собствена функция. Основният слой се състои от термооблекло, изработено от синтетични материали като полиестер или естествени материали като мериносова вълна. Функцията на базовия слой е активно да абсорбира потта от кожата ви, така че тя да се изпарява бързо и лесно. Памукът в никакъв случай не е вариант за този тип облекло, тъй като той ще абсорбира потта без допълнително изпаряване, а ние си представяме, че не искате да носите тежка, студена и мокра памучна риза, докато температурите са под нулата. Средният слой обикновено се състои от полар. Те ви държат топло, без допълнително тегло. Когато е много студено, може да са два такива елемента от облеклото. Не забравяйте, че въздухът между слоевете е добър изолатор. И накрая, след средния слой, е време за ски яке и панталон.

СКИ ЯКЕ И ПАНТАЛОН КАТО КЛЮЧОВИ ЕЛЕМЕНТИ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА КОМФОРТ

Съществуват няколко вида ски якета в зависимост от това за какво са ви необходими. В широкия избор на ски якета има четири стила - удобни и топли якета с изолация, леки и многофункционални, т.нар. shell якета, якета тип 3 в 1 и разтегливи и дишащи, наречени softshell якета. С изключение на софтшел, повечето ски якета са водоустойчиви и предлагат солидна защита срещу сняг и вятър. Те имат устойчиви, водоотблъскващи (DWR) покрития отвън, които отблъскват влагата, закопчани шевове и вътрешни мембрани, които предотвратяват проникването на вода. Материалът Gore-Tex от години е носител на стандарта сред първокласните ски якета и е известен с това, че е издръжлив, дълготраен и надежден в трудни условия. FUTURELIGHT е отговорът на марката The North Face на технологията Gore-Tex, включваща олекотена мембрана, съчетана с тъкани DryVent за допълнителен слой ефективност.

ЗНАЦИ, КОИТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ, КОГАТО ИЗБИРАТЕ СКИ ДРЕХИ

Когато се задълбочите в търсенето на ски яке, ще се сблъскате с етикетите 2L и 3L. Те се отнасят до наслояването и се отнасят до начина, по който е изработено якето. Двуслойната структура свързва външния слой на якето с водоустойчива мембрана и специална мрежеста подплата. Трислойната структура, от друга страна, свързва три части заедно: тъкан от външния слой, вътрешна мембрана и подплата от гладка материя.

Водоустойчивостта на якето е скала, която показва колко вода може да издържи тъканта, преди да пропусне влагата. Маркира се с "mm", а за да улесните избора си, имайте предвид, че ски екипировката, предназначени за обща употреба, рядко има маркировка, по-ниска от 10 000 мм хидроизолация. Дрехите с 15 000 мм хидроизолация са надеждни и издръжливи за зимни хобита в планината, при всякакви метеорологични условия, докато всичко над 20 000 мм е предназначено за сериозни постижения.

От друга страна, дишането е просто количеството водни пари, които могат да се отделят през тъканта. В този смисъл яке с висока степен на дишане няма да ви спре да се потите, но ще позволи на водните пари, които кожата ви отделя, да преминат през тъканта и да се освободят. Дишаемостта се обозначава с "g/m2/24" и измерва количеството влага в тегло, което може да премине през квадратен метър плат за 24 часа. 10 000 - 20 000 е стандарт и ще свърши прилична работа за отстраняване на излишната топлина и влага.

Това, което ще ви бъде от полза, в допълнение към вече споменатото по-горе, са дупките с цип под мишниците, които спомагат за изпаряването на влагата, многобройните джобове за добра организация на нещата, от които се нуждаете на пистата, както и допълнителните функции като качулка и, така наречената, пола за прах. Праховата пола е свързана с якето в близост до талията, а закопчаването ѝ помага да се предотврати проникването на сняг при катастрофа или когато се окажете в дълбок сняг.

Когато говорим за ски панталони, те също трябва да са водоустойчиви и дишащи, така че когато ги избирате, имайте предвид гореспоменатите обозначения. Заварените шевове също ще предотвратят проникването на влага. Можете да избирате между такива с или без презрамки, а идеалните панталони са тези, които предлагат свобода на движенията, така че е за предпочитане те да са с ергономична кройка и по-голяма еластичност на плата. Разбира се, функционалните джобове и гетите са там, за да ви държат фокусирани върху пътеката, без да ви разсейват.

НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ФУНКЦИОНАЛНИТЕ СКИ АКСЕСОАРИ

Добре подбраните основни, средни и външни слоеве на ски облеклото са от ключово значение. Аксесоарите обаче също са важни, за да сте функционални и сигурни на пистата. В нашия уеб магазин можете да намерите богат избор не само от якета, панталони и гащеризони за ски, но и от чорапи, ръкавици, очила и шапки, за да сте готови да се справите и с най-студените дни по пистите.

Екипът на Sport Vision

Подобни статии

08.
Aug.
На открито
Независимо дали тренирате самостоятелно или сте отборен играч, спортуването на открито ще ви помогне да поддържате мотивацията си.