Търсене в уебсайта
Какво да правим, когато загубим мотивация за тренировка?
Тренировки
15.04.2020.
Тренировки

Какво да правим, когато загубим мотивация за тренировка?

15.04.2020.

Ако сте един от хората, които тренират редовно от дълго време или сте започнали да използвате свободното време вкъщи, за да тренирате интензивно, тогава знаете добре колко лесно е да загубите ентусиазма, който сте имали в началото и мотивацията да тренирате. Често мислим, че най-трудната част е да започнем да тренираме, но всъщност е много по-трудно да запазим първоначалната мотивация, за да продължим.

Фактът, че тренировките ще ни направят по-здрави и ще подобрят физическата ни форма, не винаги е достатъчен мотиватор, за да продължим с упражненията. Ето защо е важно да направим тренировките ни по-интересни и вълнуващи. Това са нашите предложения за действия, които да предприемете, когато загубите мотивация за тренировка.

   1. Направете график за тренировки и си поставете цели

Най-добре е да погледнете на тренировките като на всяка друга всекидневна дейност. Създайте си график като напишете точното време за започване и край на тренировките, за да нямате причина да пропуснете упражнения.

Ако оставите тренировките да зависят от настроението ви всеки ден, много често ще намирате причини да пропускате упражненията. Поставете ясни цели, които искате да постигнете и се насладете на чувството, което ще усетите като се доближавате до тях всеки месец.

   2. Променете режима на тренировки и почивки

Постоянното повторение на процеси и действия създава монотонност и чувство на отегчение. Същото важи и за тренировките. Опитайте се да не правите едни и същи упражнения всеки път. Опитайте нещо ново в кардио тренировката, променете интензивността на упражненията или прекарайте един ден в групова тренировка. Губите мотивация по-бързо, ако се придържате към познатата рутина за дълъг период от време.

   3. Намерете партньор за тренировки

Повечето хора имат нужда от някой, който да ги мотивира и да ги кара да работят по-здраво. Ето защо, когато сте започнали даден тренировъчен режим, опитайте да намерите някого, с когото се чувствате комфортно и на когото можете да разчитате, когато стане дума за упражнения. Също така, в добра компания тренировките винаги са по-интересни, най-вече, когато можете да се състезавате с партньора си.

Важното в тези ситуации е да се концентрирате върху тренировката и да оставите ежедневните разговори за после.

   4. Мотивирайте се с музика

Почти всички слушат музика, докато тренират, защото е всеизвестно, че тя успокоява и допълнително мотивира. Това, което може би не знаете е, че правилният избор на музика е най-важната част от този процес. Създайте свой плейлист и изберете бързи и енергични песни, които няма да ви позволят да забавите темпо по време на тренировка.

   5. Вземете под внимание количеството храна, което приемате преди тренировка

Някога губили ли сте мотивация точно преди тренировка? Може да има много причини за това, но има възможност да сте изяли твърде много храна и това да е забавило организма ви. Освен преяждането, една от причините, поради които пропускате или губите мотивация за тренировка е нездравословната храна, която може да ви накара да се чувствате мързеливи и демотивирани. Осигурете си прием на разнообразни и здравословни храни – плодове, зеленчуци, протеин, полезни мазнини и въглехидрати. Преди тренировка, включете в храненето си нещо, което ще ви даде енергия, без да ви кара да се чувствате тежки.

   6. Понякога просто трябва да се починем

Възможно е този съвет да изглежда много обичаен, но ако чувствате, че нямате повече воля за тренировки, обмислете варианта, че сте просто изморени от ежедневието си. Дайте почивка на тялото ви, за да се подготвите за нови победи.

Запомнете - тренировките могат да имат много позитивно влияние върху живота ви и за да ги направите част от ежедневието си задълго, трябва да измислите интересни начини за тренировка.

Погледнете фитнес приложенията, които препоръчваме за вашите тренировки вкъщи. Пълна екипировка и уреди можете да намерите на нашия онлайн магазин.

 

Екипът на Спорт Вижън

 

Подобни статии