Търсене в уебсайта
THE LAST DANCE: НАЙ-ЗАПОМНЯЩИТЕ СЕ ЦИТАТИ
Актуално
18.05.2020.
Актуално

THE LAST DANCE: НАЙ-ЗАПОМНЯЩИТЕ СЕ ЦИТАТИ

18.05.2020.

Още от първия епизод, документалните серии The Last Dance се превърнаха във феномен по Netflix и в момента оглавяват класациите за филми, които не трябва да пропускате. Популярни са сред любителите на спорта и сред хората, които никога не са стъпвали на игрището, но знаят кой е Michael Jordan и познават легендите на Chicago Bulls. Този отбор доминира света на баскетбола през 90те години.

Докато чакаме последните епизоди, които ще се бъдат публикувани в неделя/понеделник, нека си спомним най-добрите цитати от сериите, които със сигурност ще се превърнат в “задължителна” история за бъдещите поколения.

„Победата има цена и лидерството има цена.”

Във филма, Jordan е попитан дали неговата упоритост и взискателност пречи на представата на хората за неговата доброта, на който въпрос той отговаря: Водех хора, когато не искаха да бъдат водени. Предизвиквах хора, когато не искаха да бъдат предизвиквани. Спечелих си това право Едно нещо, което трябва да знаете за Michael Jordan е, че той никога не е казвал на някого да направи нещо, което той самият не прави.”

„Когато говорят за Michael Jordan, трябва да говорят за Scottie Pippen.”

Баскетболът е отборна игра и Michael Jordan е бил лидерът на един от най-великите отбори в историята. Той никога не е скривал важността на отборния дух и още един път го доказва в тези документални серии. Едно от изреченията, които със сигурност ще бъдат запомнени е: Когато говорят за Michael Jordan, трябва да говорят за Scottie Pippen. Когато всички кажат ами, аз спечелих всички тези награди – но аз не ги спечелих без Scottie Pippen. Затова го смятам за най-добрият ми съотборник на всички времена.”

“Това не беше Michael Jordan. Това беше Господ, маскиран като Michael Jordan.”

The Celtics може да са преминали през Bulls в първия кръг от плейофите през 1986, но Jordan предоставя бегъл поглед на величието си с 63 точки във втората игра.

 “Това не беше Michael Jordan,” казва Bird. “Това беше Господ, маскиран като Michael Jordan.”

„Бях по-добър от него – за около две седмици.”

The Last Dance взема на фокус не само здравословното съперничество, но и голямото уважение, което опонентите и съотборниците трябва да имат един към друг. Сред многото цитати от играчи в NBA, един се отличава най-много на тази тема – на James Worthy, който играе с Jordan в North Carolina.

Бях по-добър от него – за около две седмици.”

“Манталитетът ми беше да изляза и да победя, на всяка цена.”

Нищо от това не звучи учудващо, но все пак е страхотно да чуем как Michael Jordan обяснява манталитета си, със свои думи. Всичко, което е изисквал от съотборниците си е да бъдат на същото ниво като него. Дали това е било прекалено много? Разбира се.  

Манталитетът ми беше да излезя и да победя, на всяка цена. Ако не искаш да живееш с такава психика, тогава не трябва да бъдеш редом до мен, защото ще ти се присмивам, докато не стигнеш моето ниво. И ако не стигнеш моето ниво, тогава ще бъде ад за теб.”

“Дали е бил добър? Нямаше как да бъде добър.”

Дали е бил добър? Нямаше как да бъде добър. С манталитета, който той притежаваше, няма как да бъдеш добър. Няма да е лесно да си около него, ако наистина не обичаш баскетбола. Характерът му е труден.”

Този цитат описва най-точно същността на Michael Jordan. B.J. Armstrong не казва, че е бил добър, но също така не го вини за това. Има ниво на величие, постигнато от Jordan, което нямаше да успее да достигне, ако беше “добро момче”. Той е изисквал най-доброто от себе си и от всички около него. Не би се примирил с по-малко, независимо какво е нужно, за да се постигне.

„Исках да победя, но исках и те да победят и да бъдат част от всичко това.”

Това е наистина интересен цитат. Показва, че Jordan не е бил един от онези атлети, които искат славата единствено за себе си. Въпреки, че MJ винаги иска най-доброто от съотборниците си, наистина го е било грижа за тях. Не е искал да побеждава заради себе си – искал го е заради всички в отбора.

Michael Jordan за своя състезателен характер.

Много неща се казват в тези документални серии и всяко едно от тях е невероятно, по свой собствен начин. В едно от тях, MJ говори за състезателния си характер и начина, по който е подхождал към играта. Той описва тези неща, по този начин:

Вижте, аз не съм задължен да правя това. Правя го, само защото това е моята същност. Така играх играта. Това беше моят манталитет. Ако не искаш да играеш по този начин – недей. Пречупи се.”

„Няма да повярвате, но Michael иска да се откаже.”

Можете ли да си представите, че сте Reinsdorf, собственикът на Bulls и че говорите с агента на Jordan, който ви казва, че след три поредни шампионски сезона, най-добрият играч в света ще се откаже от баскетбола, в разцвета на силите си, за да започне кариера в бейсбола? Не е ли това най-яркият пример за непредсказуемостта на Jordan?

Няма съмнение, че ще продължаваме да гледаме The Last Dance, дълго след премиерата. Причината за това е фактът, че светът получи най-добрата история за спорта, приятелството, съперничеството, истинската любов към това, което правиш и безкрайната отдаденост – често забравяна.

 

Photo credit: businessinsider.com, hoopshabit.com, newyorker.com

Екипът на Спорт Вижън

Подобни статии

11.
Mar.
Актуално
Обичаш да сменяш стила си и гардеробът ти е пълен с най-различни дрехи, които съчетаваш? Ако и ти си от този тип, то със сигурност ще оцениш страхотните попа...
05.
Jan.
Актуално
Спортните решения са едни от най-честите в списъка с цели, които планираме да постигнем през Новата година.
18.
Jul.
Актуално
Ако упражненията са неизменна част от вашето ежедневие, вярваме, че и това лято няма да пропуснете.
21.
Jun.
Актуално
Представяме Ви първата итерация на модела GEL-NIMBUS, маратонки Asics Gel-Nimbus 24 с иновативна технология на междинната подметка, която ще промени въз...
12.
Apr.
Актуално
Пролетта пристигна с наситените си цветове, въздухът ухае на ново начало, ръкавите се скъсиха, слънчевите очила изплуваха от чантите и всяка стъпка стана по-...