Търсене в уебсайта
МЪЖЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВСИЧКО: Диего Армандо Марадона
Футбол
27.11.2020.
Футбол

МЪЖЪТ, КОЙТО МОЖЕ ДА НАПРАВИ ВСИЧКО: Диего Армандо Марадона

27.11.2020.

Светът на спорта ще запомни 2020 г. по много начини, но няма съмнение, че ще бъде запомненa повече от всичко заради загубата на две легенди, хора, влезли в списъка на безсмъртните с играта си. В края на януари Коби Брайънт, легендата на световния баскетбол от НБА, напусна този свят. След това загубихме още една легенда, един от най-великите футболисти на всички времена, а някои ще кажат и най-великият - Диего Армандо Марадона.

Много малко атлети са изпитвали аплодисменти от сърце след като са вкарали гол. Точно това се е случило с Марадона по време на мача с Цървена звезда през 1982 г., което не е изненадващо, защото всяко негово движение е била чиста магия на терена. Дори голът, който вкарва с ръка на Световното първенство през 1986 г., е бил простен от английските фенове. Това е било „Божията ръка“, както го наричали мнозина.

Credits: britannica.com

Марадона започва футболната си кариера малко преди 16-ия си рожден ден, в младежкия клуб на Аржентинос, след което подписва договор с Бока. От ранна възраст той показа невероятен талант с топката и невероятни футболни умения. Той беше неудържима машина, която можеше да направи всичко и за която нямаше пречки.

През 1982 г. той става най-добре платеният футболист в света, тъй като ФК Барселона инвестира 5 милиона лири за играта му .Той печели с тях Кралската купа и Суперкупата на Испания, а след травмата, с която се сблъска, се премества в Неапол. Този трансфер беше връх в кариерата на Марадона и най-успешният период в историята на неаполитанския клуб. През 1989 г. Марадона изведе Наполи до първата титла в Серия А и трофея за Купата на УЕФА, а след това и до втората, година по-късно.

Credits: barcablaugranes.com

Носеше фланелката на Аржентина, повече от всеки друг играч. Той повежда националния си отбор до четири световни първенства, от 1982 до 1994 г. и като капитан през 1984 г., освен трофея на Световното първенство, той печели и Златната топка за най-полезния играч на турнира. Той изиграва 91 мача с фланелката на страната си и вкарава 34 гола.

Дори и днес се изброяват головете му, отбелязани на полуфиналите на Мондиала срещу Англия, един от които е известният чуден гол, обявен за „гол на века“.

Credits: twitter.com/RiverPlate

Играеше и живееше без да се обръща назад и да обръща внимание на това, което някой друг казва и мисли. Той постигна много и с основание се превърна в легенда, която се роди само веднъж. Футболният свят ще го запомни с титлата за най-добър футболист на 20 век, която той сподели с легендарния Пеле, а мнозина ще кажат, че Диего Армандо Марадона е най-добрият футболист, който някога е ходил на планетата Земя.

Cover photo credit: newstalk.com

Екипа на Спорт Вижън

Подобни статии

14.
Jun.
Футбол
С какво тазгодишното европейско първенство по футбол ще се различава от предишните и други интересни факти вижте в този блог.
27.
Nov.
Футбол
Nike Mercurial Superfly V CR7 FG са обувките, с които и благодарение на съвременните технологии ще имате по-добър контрол над топката и смяна посоката на игр...