Търсене в уебсайта
ТОП 5 ФИТНЕС ПРЕПОРЪКИ
Тренировки
28.04.2020.
Тренировки

ТОП 5 ФИТНЕС ПРЕПОРЪКИ

28.04.2020.

Понякога е доста трудно да живеем здравословно, особено когато сме ограничени откъм пространство. В такива моменти лесно забравяме да се грижим за физическото си здраве. Това е причината, поради която ви предлагаме няколко лесни съвета, чрез които да запазите здравословния си начин на живот, докато сте вкъщи.

Надяваме се, че ще изпробвате няколко от нашите препоръки. Запомнете, че здравето е винаги по-важно от външния вид. Активният начин на живот подобрява здравето и ви дава повече енергия. Веднага ще забележите и позитивното влияние върху поведението ви.

ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ЗА ВАС И ВАШЕТО ТЯЛО

Отделете 15 минути на ден за вас. Това ще бъде вашето време за медитация. Вземете топъл душ или загрейте мускулите си. Тези 15 минути е хубаво да бъдат в допълнение към редовната ви физическа активност.

Много учени са на мнение, че тренировката с музика е много по-ефективна. Създайте плейлист, който ще ви даде енергия и ще отключи адреналина. Ако се съсредоточите върху музиката и физическата активност, ще постигнете по-добри резултати. Нямате нужда от скъпа екипировка или фитнес инструктор, за да тренирате вкъщи – единственото, което ви трябва е малко воля, правилен план и малко място в апартамента ви.

Поставете си реалистични цели. Вместо да обявявате на света, че започвате тренировки и диета, обещайте си да свикнете с по-здравословни храни – по-малко мазнини, захар и сол. Опитайте се да се убедите, че тренировките са цел сами по себе си, защото ви помагат да се чувствате по-добре и допринасят за цялостното ви здравословно състояние.

В статията си за British Metro, инструкторът Hilary Rouland говори за полезните въздействия от тренировките, не само от естетическия им ефект:

  • Правят ни по-умни – редовните тренировки ни помагат да се концентрираме по-добре и да учим по-бързо.
  • Подобряват паметта – когато сме физически активни, тялото ни произвежда хормони, които забавят разпада на региона в мозъка ни, който е отговорен за паметта и познанията.
  • Помагат ни да се справяме по-добре със стреса – нивата на норепинефрин се повишават. Те контролират реакциите на мозъка в стресови ситуации, което ни прави по-спокойни и по-щастливи.
  • Насърчава изобретателността – хората, които тренират редовно притежават по-креативен подход към решаване на проблеми, отколкото тези, които нямат този полезен навик.

РЕДОВНА ФИЗИЧЕСКА АКТИВНОСТ

Редовната физическа активност няма нужда да включва силови тренировки, които са трудни и изморителни. Можете да направите свои тренировъчен план, който да отговаря на вашите очаквания, мотивация и способности. Най-важно е постоянството. В днешно време, всичко е на един клик разстояние и можете лесно да намерите ефективни тренировки онлайн.

Някои от упражненията, препоръчвани от експерти, за изпълнението на които нямате нужда от онлайн фитнес инструктор са:

  • Клекове – Стягат цялото тяло, като най-голям е ефектът върху бедрата и задните мускули. Ако искате още по-добри резултати, правете ги със скок.
  • Лицеви опори – Още едно упражнение, което активира всички мускули на тялото – от краката до ръцете и рамената.
  • Хоризонтално бягане – Кардио упражнение, което ще повиши ритъма на сърцето ви и ще изгори калории, докато активира коремните мускули.
  • Степ-ъп – чудесно упражнение за бедра и цялостен тонус.
  • Джъмпинг Джак – Подскоци с разтваряне на ръцете и краката.

Преди всяка тренировка, не забравяйте да загреете мускулите си. Има многобройни упражнения, създадени да държат тялото топло преди натоварващи тренировки. Те подготвят тялото за предстоящото натоварване, отпускат сухожилията и увеличават гъвкавостта и издръжливостта.

Освен добра загрявка, екипировката за тренировки е също от голямо значение. Не може да тренирате в неудобни дрехи.

Екипировката, с която тренираме, оказва голямо значение, особено сега, когато сме принудени да правим упражнения в домашни условия и е много по-трудно да започнем от нулата. Ако си поставите целта да тренирате редовно, част от мотивацията ви може да се постигне чрез удобната екипировка, която носите. Нямаме предвид естетиката на дрехите. Важното е да бъдат подходящи за извършване на физическа дейност.

Специално създадените дрехи за тренировка са направени с цел да бъдат изключително удобни, да позволяват свободното движение на тялото и да са незабележими за този, който ги носи.

ПОЧИВАЙТЕ СИ

Докато спите, тялото има време да се възстанови. Ако не спите и не си почивате достатъчно, не давате на тялото си възможността да се погрижи за себе си. През нощта, тялото се регенерира и мускулната тъкан расте. Но внимавайте – прекалено много сън може да наруши имунната ви система. Няма магическо число за часовете сън, които са нужни на всеки един човек, но средно са ни нужни около 7-8 часа сън на ден. Запитайте се: Чувствате ли се свежи, щом станете от сън? Ако не, трябва да обмислите как да промените плана си така, че да дадете повече време на тялото си за почивка.

ХИДРАТАЦИЯ

Водата е източник на живот. Пийте по много. Преди, по време и след тренировка.

За да запазите ниво на физическа кондиция и да предотвратите възникването на здравословни проблеми, причинени от дехидратация, е важно да носите със себе си течности преди, по време и след физическа активност.

2/3 от тялото се състои от течности. По време на тренировка, тялото губи течности през кожата, чрез потенето. Колко точно течности губи се определя от температурата, влажността и надморската височина. Според някои, средно на тренировка са губят около 0.5 и 1.2 литра. Разбира се, спортистите и тези, които извършват силови тренировки губят повече. Физическата активност в условията на дехидратация причинява повишаване на телесната температура и може да доведе до сърдечен удар. Изключително важно е водата да стане част от ежедневието ви.

ПРАВИЛНО ХРАНЕНЕ

Едно от основните правила, които трябва да следвате, докато тренирате е да се храните 2-3 часа преди физическа активност, за да може тялото да абсорбира храната напълно. Така, ще имате повече енергия по време на тренировката ви.

Най-често допусканата грешка е да се приемат храни и напитки, богати на въглехидрати, непосредствено преди тренировка. По този начин се получава обратен ефект.

Ако усетите, че ви се хапва нещо малко, изпийте една чаша вода. Това ще ви даде 5 минути, за да разберете дали тялото ви наистина се нуждае от почерпка.

Не пропускайте хранене, ако се опитвате да отслабнете. Храната поддържа метаболизма, който допринася за изгарянето на калории. Важното е да планирате добре какво и по колко ядете.

Разгледайте кои фитнес приложения препоръчваме за вашите тренировки в домашни условия и какви съвети за действие предлагаме, ако сте загубили мотивация да тренирате. Можете да намерите тренировъчна екипировка на нашия онлайн магазин.  

 

Екипът на Спорт Вижън

 

Подобни статии