Търсене в уебсайта
СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ТИЧАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ТИЧАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
Бягане
12.01.2024.
Бягане

СЪВЕТИ ЗА БЕЗОПАСНО ТИЧАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

12.01.2024.

Може би си мислите, че когато има сняг е по – безопасно да седите вкъщи и да оставите тичането за пролетта, но това не е така. Тренировките в студено време имат предимства, ако следваме няколко важни стъпки, за да запазите здравето си.

ПРЕДИМСТВАТА НА ТИЧАНЕТО В СТУДЕНО ВРЕМЕ

  • Аеробните активности са изключително важни за сърдечно – съдовата система. Лежерно ходене, тичане, каране на колело и подобни активности практикувани за 150 минути на седмица значително увеличават капацитета на белите дробове и сърцето. Лошите условия навън не трябва да Ви отказват от тренировките,  а да Ви накара да се подготвите по – добре за тях.
  • Студеното време може да помогне за забързване на метаболизма, защото дейности, които се извършват в по – ниска температура изгарят допълнителни калории, за да поддържат телесната температура постоянна.
  • Честото излагане на тялото на по-ниски температури може да подобри имунната  система и да намали боледуването.
  • Психическото здраве също не трябва да се пренебрегва особено през зимата когато няма слънце. Именно тогава е по – вероятно да седим затворени вкъщи и да намалим активността си. Няколко дълги разходки или тичане ще подобрят нашето физическо и психическо състояние и значително ще повишат нивата на хормоните на щастието.
  • Замислете се колко по – здрави и бързи ще бъдете, ако продължите с физическото натоварване, вместо да се налага да си върнете формата през пролетта.

 

ВАЖНИ СЪВЕТИ ЗА ТИЧАНЕ ПРЕЗ ЗИМАТА

  • Преди да излезете от вкъщи вижте прогнозата за времето. Ако се очакват проливни дъждове или бури може би ще е по – добре да замените тичането отвън с тренировка в зала или тичане на пътека за бягане.
  • Подходящото облекло е изключително важно, защото прави тренировката по – забавна и лека. Дрехите, които ще ви бъдат от полза включват: топли чорапи, ръкавици, шапка и водонепромокаеми обувки.
  • Имайте предвид, че за да сте готови за тренировка се нуждаете от много повече време за загрявка. Започвайте тренировките си с по – нисък интензитет, за да предотвратите контузии.
  • Дните са по – къси и това увеличава възможността да тренирате по тъмно. Запомнете, че видимостта на шофьорите е намалена, особено ако вали дъжд. Поради тази причина е добре да носите светли цветове или да имате светлоотразителен елемент. Повечето зимни екипировки имат такива елементи и е препоръчително да ги използвате. Ако тичате сред природата e добре да имате фенер на главата. Разбира се, най – добрата опция е да тичате през деня.

Надявам се тези съвети да са ви помогнали. Приятно тичане!

Anica Radosavljević @anicateretanica

 

Подобни статии

05.
Mar.
Бягане
В този блог Ви разкриваме какви са иновациите и предимствата на маратонките GEL-NIMBUS 26 спрямо предишните и защо ще ги обикнете от първата стъпка.
07.
Aug.
Бягане
Ако бягането е вашата редовна дейност, тогава правилната хидратация е важен урок за вас. Знайте кога, колко и каква течност да приемате.
21.
May.
Бягане
Дните с високи температури се приближават, но също така и състезания, с които ще можете да се справите по-лесно с тези дрехи. По-долу са моделите, които тряб...
18.
May.
Бягане
Бягането не е любимо физическо натоварване за мнозина, но със сигурност е сред най-здравословните, ползите от бягането са многобройни и неизмерими.
07.
Jul.
Бягане
Това са грешките, които повечето от вас правят след бягане.