Търсене в уебсайта
БЯГАНЕ ИЛИ СКАЧАНЕ НА ВЪЖЕ, КОЕ ВОДИ ДО БЪРЗИ РЕЗУЛТАТИ?
Тренировки
02.11.2021.
Тренировки

БЯГАНЕ ИЛИ СКАЧАНЕ НА ВЪЖЕ, КОЕ ВОДИ ДО БЪРЗИ РЕЗУЛТАТИ?

02.11.2021.

Всеки вид физическа активност привежда тялото и духа ни в перфектен баланс. Редовните упражнения допринасят за намаляване на мастните депа, загуба на тегло, регулират кръвното налягане и нивата на кръвната захар, укрепват имунната ни система. Упражненията намаляват стреса и ускоряват освобождаването на хормона на щастието ендорфини и серотонин.Има много ползи, но също така са необходими дисциплина, воля, време, последователност и приемственост...

Маратонките за тренировка са готови, но как да изберете ефективно кардио, което да не изисква много пари или време?Отговорът е в статията по-долу.

ПРАВЕТЕ УПРАЖНЕНИЯ НАВСЯКЪДЕ С МИНИМАЛНИ ФИНАНСОВИ ИНВЕСТИЦИИ

Поради забързания начин на живот и липсата на свободно време, ние винаги търсим най-простите решения, които са и най-достпните.Два отговора, които логично идват на ум, са бягане или скачане на въже.Инвестициите са минимални, а резултатът , постигнат само след месец упражнения, е безценен.

Ако бягането е вашият избор, имате нужда от качествен чифт маратонки и писта, докато скачането изисква още нещо – въже за скачане. Страхотното е, че и за двата вида упражнения вие сами избирате мястото и лесно можете да вместите графика си за тренировки в претъпкания ежедневен график.

И бягането, и скачането на въже са кардио, но въпросът е кое упражнение е по-ефективно за сваляне на излишни килограми и изгаряне на мазнини? Отговорът може да ви изненада!

БЯГАНЕ ИЛИ СКАЧАНЕ НА ВЪЖЕ – КОЕ Е ПО-ДОБРЕ?

Експертите са единодушни, когато става въпрос за бягане с умерена интензивност. Укрепва сърцето, цялата сърдечно-съдова система и белите дробове, повишава издръжливостта и ви кара да се чувствате по-енергични през деня. Ако искате да прекроите фигурата си и да отслабнете, включете силова тренировка поне веднъж седмично, за да подпомогнете изграждането на мускулна маса. Защо? Защото силовите тренировки помагат за изграждане, укрепване и оформяне на мускулите, а мускулите участват в изгарянето на калории.

Ако за вас е важно да отслабнете, вашият прием на калории трябва да бъде по-малък от броя на калориите, които изгаряте по време на тренировка (калориен дефицит). Трябва да изгорите около 3500 калории, за да загубите 500 g мазнини. Това означава, че ако искате да губите 1 кг на седмица, което се счита за здравословна загуба на тегло, трябва да елиминирате 500 калории на ден, като намалите приема на храна, в допълнение към загубата на тези, които ще изгорите по време на тренировка.

Същото важи и за втория вид кардио, което е скачане на въже. За разлика от бягането, упражненията с въже попадат в категорията на високоинтензивните тренировки - HIIT, тъй като упражненията се изпълняват с пълна интензивност в по-кратки интервали от време и са по-ефективни за изгаряне на мазнини.

HIIT включва повече повторения на едно и също движение, насочено към една мускулна група. Упражненията се изпълняват на интервали от 30 до 60 секунди, след което преминаваме към второто упражнение, като почивката между двете е много кратка (до 10 секунди). По този начин тялото не се възстановява напълно и пулсът не се връща в състояние на покой. Благодарение на бързото темпо и силната интензивност мазнините изгарят по-бързо и мускулната маса се увеличава.

За да обобщим, бягането означава упражнения с постоянно повишена сърдечна честота за по-дълъг период от време, докато скачането на въже изисква по-бързо темпо, което ви позволява да изгаряте калории за по-кратък период от време.

И БЯГАНЕТО, И СКАЧАНЕТО НА ВЪЖЕ СА БЕЗОПАСНИ И ЕФЕКТИВНИ

Бягането е достъпно за всеки; допринася за влизане във форма и ускоряване на метаболизма. Но ако сте начинаещ, трябва постепенно да влизате във форма. Ще постигнете това първо, като бягате леко на по къси писти, а след това ще увеличите пробега и темпото.


Постепенното влизане във форма е безопасна превенция за наранявания на връзки и стави, като същевременно привиквате сърцето и мускулите си към новите нужди. Препоръчително е да бягате в продължение на един час с бавно темпо, три до четири пъти седмично. Ако имате нужда от допълнителна мотивация, сменяйте пистите редовно, така че бягането ви да не стане монотонно.

Както бягането, така и скачането на въже могат да бъдат част от фитнес тренировката и загрявката. Скачането на въже подобрява координацията на движенията, поддържа баланса, укрепва стъпалата... Активира мускулите на прасеца, ръцете и раменете, укрепва връзките и глутеуса. Изисква малко оборудване, което не заема място, предлага много възможности и разнообразие от упражнения - двойни скокове със скокове напред и назад, бягане на място, скок с един крак и др.

Развийте въображението си и си поставяйте нови предизвикателства всеки ден. Предизвикателството е още по-голямо, ако тренирате по двойки! Въжето за скачане е страхотен реквизит, който лесно се опакова в спортна чанта и можете да го прескачате по всяко време и навсякъде. Всеки ден, без извинения!

УПРАЖНЕНИЯ И ЗДРАВНОСЛОВНИ НАВИЦИ КАТО НАЧИН НА ЖИВОТ

Лоша физическа активност не съществува, ако се изпълнява правилно и безопасно. Експериментирайте. Сменете упражненията. Важно е да изберете този, който отговаря на вашите нужди и афинитети, и да бъдете последователни във вашето решение. Съсредоточете се върху здравословния начин на живот, за да се чувствате по-добре и по-щастливи.


Създаването на здравословни навици означава ежедневна рутинна тренировка, която включва последователност. Тренировката може да бъде толкова забавна с малко креативност. Включете се в цикъла на създаване на здравословни навици на живот и ще видите, че не е толкова трудно, колкото понякога изглежда. Направете вашата тренировка динамична, забавна. Бъдете кратък, но ефективен. Не се предавай. Доброто здраве е задължително за всички нас!

Можете също така да внесете енергия и разнообразие в тренировката си със страхотна екипировка за тренировка или бягане, която ще намерите в нашите магазини или онлайн. Можете да правите упражнения в него по всяко време и навсякъде.

Екипа на Sport Vision

Подобни статии

16.
Nov.
Тренировки
Научете защо възстановяването на мускулите след тренировка е също толкова важно, колкото тренировката.
09.
Sep.
Тренировки
Разкриваме защо ежедневните кардио тренировки не носят желаните резултати и как да направите добър план за тренировка.
19.
May.
Тренировки
Разберете защо технологията Iso-Chill е неоспорима в света на тренировките и любима на най-добрите спортисти.
19.
Apr.
Тренировки
New Balance FuelCell Rebel v2 маратонки за бягане ще позволят всяка тренировка да бъде най-добрата ви досега. Разгледайте техните изпълнения.
21.
Jan.
Тренировки
Ако смятате корема си за проблемна зона, когато става въпрос за загуба на мазнини, вижте тези съвети.
05.
Jan.
Тренировки
Въпреки че празниците още не са приключили, време е да изгорите всички калории, които сте „спечелили“ през предходните дни! Представяме ви 30-мин...
16.
Dec.
Тренировки
Планкът е едно от най-добрите упражнения за цялото тяло. Вижте динамичните упражнения, които можете да правите у дома.
01.
Oct.
Тренировки
Bulgaria Fittest 2020 е индивидуално двудневно състезание, което се проведе на 29ти и 30ти Август 2020г. в София, а в спортна арена се превърна залата на Cro...
24.
Sep.
Тренировки
Мързелът приключи - време е да се върнете към тренировките! За да ви мотивираме, насочваме вниманието ви към най-популярните тренировки в YouTube на вашите л...
23.
Jul.
Тренировки
Кажете „Здравей“ на слънцето всяка сутрин с тези 5 упражнения за разтягане за всеки ден, които препоръчва йога инструктор.