Търсене в уебсайта
ЗДРАВЕЙ, СЛЪНЦЕ: 5 упражнения за разтягане, които да правите всеки ден
Тренировки
23.07.2020.
Тренировки

ЗДРАВЕЙ, СЛЪНЦЕ: 5 упражнения за разтягане, които да правите всеки ден

23.07.2020.

Може би вече се разтягате преди и след тренировка, в зависимост каква точно е тя, но разтягането е нещо, което е необходимо да практикувате всеки ден, независимо дали тренирате, или не.

Разтягането е полезно, защото предотвратява скъсяването на мускулите (което може да причини стегнати подбедрици от седене на бюро през целия ден), помага за по-голяма гъвкавост, мобилност и позволява извършването на повече движения. Освен че ще ви направи по-силни и по-стройни, редовното разтягане предпазва и от травми.

Представяме ви 5 упражнения, които можете да направите за 5 минути, където и да се намирате.

Гледащо надолу куче

Започнете с тази йога позиция на ръце и колене с ръце, разположени на ширината на раменете, с китки под раменете и на колене с прасци под бедрата.

 

Подвийте пръстите на краката под петите и повдигнете бедрата във V-образна форма с главата надолу. Мислете как отблъсквате постелката от себе си с тежестта на краката си.

Натиснете петите си надолу към постелката, но това не е задължително, ако не сте достатъчно гъвкави. Леко присвиване в коленете може да ви помогне за отпускането на сухожилията и бедрата.

Дръжте погледа си между глезените към задната част от постелката. Задръжте 5 минути и вдишвайте и издишвайте.

 

Котка и крава

Започнете в позиция с длани и колене на земята, като ръцете са на нивото на раменете и коленете на нивото на таза.

Вдишайте, като повдигнете глава и опашната си кост, с коремче надолу към пода, както е показано. Това е позицията крава.

Издишайте, като завъртате гърба си и гълтате корема към гръбнака, и приближете брадичката към гърдите, за да усетите разтягането между раменете си. Това е позицията котка.

Редувайте позициите по три пъти всяка, на един дъх за всяка поза.

Седнало куче

Седнете на земята с изправен гръб и крака изпънати напред.

Когато вдишате, се протегнете силно нагоре, а когато издишате, се протегнете напред, за да позволите на горната част на гърба да се изпъне веднъж, в случай че не можете да се протегнете по-напред. Ако усетите по-силно напрежение в гърба или краката, можете леко да свиете коленете. Също можете да използвате кърпа, която да опънете през стъпалата, за да се разтегнете напълно. 

Направете всичко по силите си, за да направите позата и я повторете 5 пъти.

Поза мост

Започнете, като легнете на земята и изпънете добре гърба, със свити колене и стъпала на пода. Коленете трябва да са на равнището на бедрата, а ръцете трябва да са до тялото.

Натиснете стъпалата към земята и повдигнете таза нагоре. Опитайте се да съберете раменете едно към друго и преплетете ръцете, ако мислите, че ще успеете.

Когато вдишвате, продължете да изпълвате гръдния кош с въздух, а когато издишате, притиснете петите към земята и повдигнете бедрата. Повторете 5 пъти.

Господар на рибите

Седнете с изправен гръб и крака напред. Дръжте десния крак на постелката и поставете левия от външната страна на дясното си бедро.

Поставете дясната ръка зад таза. С вдишването изправете гърба и протегнете пръстите си нагоре.

Когато издишате, увийте торса си наляво и „закачете“ лакътя си към външната страна на лявото бедро, както е показано. Насочете погледа си през лявото рамо.

Останете така за 5 вдишвания. Когато вдишвате, изпънете гръбнака, а когато издишате, се извийте още малко.

Повторете и на другата страна.

Упражненията за разтягане не са единствените, които можете да правите сутрин. Вижте и друго наше предложение за сутрешна тренировка.

Photo credit: popsugar.com

Екипът на Sport Vision

Подобни статии

16.
Nov.
Тренировки
Научете защо възстановяването на мускулите след тренировка е също толкова важно, колкото тренировката.
02.
Nov.
Тренировки
Кое е по-добро - бягане или скачане на въже? Отговора е скрит в следващия текст.
09.
Sep.
Тренировки
Разкриваме защо ежедневните кардио тренировки не носят желаните резултати и как да направите добър план за тренировка.
19.
May.
Тренировки
Разберете защо технологията Iso-Chill е неоспорима в света на тренировките и любима на най-добрите спортисти.
19.
Apr.
Тренировки
New Balance FuelCell Rebel v2 маратонки за бягане ще позволят всяка тренировка да бъде най-добрата ви досега. Разгледайте техните изпълнения.
21.
Jan.
Тренировки
Ако смятате корема си за проблемна зона, когато става въпрос за загуба на мазнини, вижте тези съвети.
05.
Jan.
Тренировки
Въпреки че празниците още не са приключили, време е да изгорите всички калории, които сте „спечелили“ през предходните дни! Представяме ви 30-мин...
16.
Dec.
Тренировки
Планкът е едно от най-добрите упражнения за цялото тяло. Вижте динамичните упражнения, които можете да правите у дома.
01.
Oct.
Тренировки
Bulgaria Fittest 2020 е индивидуално двудневно състезание, което се проведе на 29ти и 30ти Август 2020г. в София, а в спортна арена се превърна залата на Cro...
24.
Sep.
Тренировки
Мързелът приключи - време е да се върнете към тренировките! За да ви мотивираме, насочваме вниманието ви към най-популярните тренировки в YouTube на вашите л...